»

CALENDAR

22

Mar

Skopje, Makedonija

Breaking the media blackout

08

Jan

Skopje, Makedonija

Politics and Critique

20

Dec

11

Dec

11-15. December, 2013, the fridge & Haspel, 8 Madrid Blvd., Sofia

The Feminist Workshop in Sofia

»
NEWS
25.03.2014 | Sofia, Bulgaria
Rosa Luxemburg Stiftung
Dear colleagues, New Left Perspectives and Social...
10.05.2011 | Banja Vrujci

Sindikat i mladi

Sloga organizovala je seminar za svoje mlade aktiviste

RLS - SEE / Sindikat i mladi

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ u saradnji sa fondacijom Rosa Luxemburg, organizovali su seminar za svoje mlade aktiviste u Banji Vrujci u periodu od 10-13 maja 2011. godine. Tema seminara je Sindikat i mladi. Na seminaru je prisustvovalo 25 mladih polaznika iz sledećih preduzeća i ustanova: Nezavisni Sindikat JKP Gradske čistoće Beograd, AMSS d.o.o, EATON, HIP PETROHEMIJE, AD METALAC, HIP AZOTARA, Gradsko Saobraćajno Preduzeće Beograd, JKP Beogradski Vodovod i Kanalizacije, Sloga Služba Narodne Skupštine Republike Srbije, Sindikat PPT Armature Aleksandrovac, Grammer system Aleksinac i Leoni Prokuplje.

U okviru tema radilo se po principu radionica, u manjim grupama, kako bi polaznici bili bolje upoznati sa temama i kako bi imali mogućnost da izlože svoje viđenje. Temama istorije kapitalizma, rada i radničkog pokreta, zatim neoliberalizma i globalizacije, kao i perspektivama sindikalnog organizovanja i pitanjima gde su sindikati danas i koji su njihovi praktični problemi, bavili su se Ana Veselinović, Miloš Jadžić, Darko Vesić, Tanja Vukša i Vladimir Simović. Temu uvod u kolektivno pregovaranje i osnove kolektivnog pregovaranja, obrazlozio je Aleksandar Todić, gde su polaznici takodje imali priliku da kroz radionciu iznesu svoje iskustvo i vidjenje kolektivnog pregovaranja u preduzeću.

Tokom seminara prikazan je i film,“Preuzimanje“ koji opisuje borbu radnika u Argentini, početkom ekonomske krize 2001. godine. Ovaj film izazvao je veliko interesovanje medju polaznicima koji su imali prilike da vide da se radnici, ukoliko su jedinstveni, složni i organizovani, mogu izboriti za svoja prava. Diskusija na temu ovog filma izrodila je i odredjene ideje kako bi sindikati i u Srbiji mogli da deluju i rade.

Na kraju seminara izlagali su se praktični problemi sindikalnog organizovanja u kojem su svi učesnici uzeli aktivno učesće i kroz odredjene primere, predloge i ideje doprineli pojedinim kolegama i koleginicama u sto boljem njihovom organizovanju.

Opšti utisak i ocena seminara  jeste da  je sindikat zaposlenima neophodan i da se uopste malo čini da se sindikat priblizi  mladima i da sindikat Sloga kao jedna moderna sindikalna orgnaizacija mora nastaviti sa obrazovanjem mladih kadrova kao,  a ideju sindikalizma što više približi mladima.

Polaznici seminara su uglavnom bili mlađi od 30 godina različitih polova, što sindikatu Sloga daje nadu da sindikalizam u Srbiji nije zamro, nego da šanse postoje, ukoliko se na pravi način priđe mlađoj populaciji.GALLERY

RLS - SEE / Sindikat i mladi
RLS - SEE / Sindikat i mladi

* click to zoom
< > to browse